Domov interaktivna oprema IW Uporabniki

 

Vrste projektorjev za interaktivno tablo:

Projektorji se delijo na dve skupini glede tehnologije - na DLP in LED projektorje. DLP projektorji imajo večjo kontrastnost in ostrino slike, LED projektorje odlikuje širša barvna paleta in nižja cena. DLP projektorji naj bi imeli tudi daljšo življenjsko dobo ( žarnica je zgodba zase).

Pri nakupu projektorja za interaktivno tablo, je priporočljivo izbrati projektor z čim krajšo projekcijsko razdaljo. Tako imamo 3 skupine projektorjev, ki se delijo glede na razdaljo pri kateri dosežemo primerno velikost slike.                 

  1. Standardni projektor, ki ga lahko uporabimo za projiciranje na interaktivno tablo in, ki je predviden za stropno montažo, naj bi imel izraziti pozitivni kot projekcije. Kaj to pomeni?  Na razdalji  3 do 4 metre naj bi zgornji rob slike bil vsaj 30-40cm pod  projektorjem (glej skico). Projekcijski kot  preverimo tako da  projektor postavimo na mizo v popolnoma vodoravno lego, spodnji rob projicirane slike mora biti nad vodoravno osjo leče projektorja. V primeru da je kot negativen, bo projektor pri stropni montaži zasukan navzdol. Zaradi tega bo verjetno potrebna korekcija slike (keystone), ki kakovost slike bistveno poslabša. Takšna slika je lahko zelo moteča pri delu. Slika lahko ima, zaradi naklona  projektorja, različno ostrino na spodnjem in/ali zgornjem delu zaslona.

 2. Short throw ali širokokotni projektor ima zelo kratko projekcijsko razdaljo, med 80 in 120cm. Postavitev projektorja je stenska, nad interaktivno tablo. Zaradi bližine projekcije, slika je bolj intezivna, ni veliko sence pri uporabi table, prav tako odboj svetlobe je usmerjen navzdol, kar so prednosti v primerjavi z standardnimi projektorji. 

3. Ultrashort throw ali ultraširokokotni projektor ima izredno kratko projekcijsko razdaljo, med 8 in 20cm. Postavitev projektorja je prav tako stenska, nad interaktivno tablo. Zaradi bližine projekcije, slika je bolj intezivna, sence pri uporabi table praktično ni, odboj svetlobe je usmerjen še bolj navzdol, kot je pri širokokotnih projektorjih.     

 

Nekaj napotkov pri izbiri projektorja za vašo interaktivno tablo:

 A. Srednja linija leče projektorja, ki vodi do sredine aktivne površine table, mora biti pravokotna na površino table, sicer bo slika različno visoka na levem in desnem robu (horizontalni trapez). Pri montaži stropnega nosilca preverite koliko je leča zunaj središča projekorja in to upoštevajte pri montaži le tega.  
B. Pri izbiri projektorja bodite pozorni na osnovno ločljivost projektorja (ne najvišjo podprto ločljivost) ter navpični kot projekcije, pri kateremu še lahko popravljate popačenost slike (KEYSTONE). Za učilnice je priporočljiva svetilnost najmanj 2000 ANSI lumnov.
C. Montaža projektorjev naj bo na takšni razdalji da je diagonala slike, projicirane na interaktivno tablo Interwrite v mejah aktivne površine.
D. Pri uporabi table ne uporabljajte peres in čistil ki lahko poškodujejo površino table. Čistilo za tablo ima za osnovo iso-propilni alkohol, le tega lahko uporabljate kot čistilo.
E. Osnovne dimenzije in način postavitve table so razvidni iz skice za postavitev table .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Širokokotni projektor

Širokokotni projektor

Ultra širokokotni projektor

Ultraširokotni projektor

 

 

 
© Servis CAD opreme

 zadnja sprememba 20/04/20

Zemljevid  |    Kontakt